Πάνω Frame [668xX]
Λογότυπο Eταιρίας [302xX]

 

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΑ ΔΟΧΕΙΑ

 

Τα ανοξείδωτα δοχεία από χρωμιονικελιούχο χάλυβα (ΙΝΟΧ 18/10, 304, 306) κυλινδρικού σχήματος με απλό εξωτερικό και εσωτερικό πλωτό καπάκι (πλωτήρας), που εξασφαλίζουν την αποφυγή επαφής του κρασιού με τον ατμοσφαιρικό αέρα με την χρήση παραφινέλαιου, είναι τα καταλληλότερα για την ερασιτεχνική οινοποίηση.

Συνήθεις χωρητικότητες:  50-75-100-150-200-300-500-1000 Lt.

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΟΧΕΙΟΥ

 

Πλένουμε με ένα σφουγγάρι όλα τα μέρη του δοχείου με υγρό σαπούνι για τα πιάτα.

Ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Ελέγχουμε τη στεγνότητα και την καλή εφαρμογή της βρύσης, γεμίζοντας το δοχείο με νερό μέχρι τη μέση. Σκουπίζουμε με ένα καθαρό πανί. Το δοχείο τοποθετείται στη βάση του (κατά προτίμηση ανοξείδωτη) ή σε κάποιο πάγκο ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε άνετα τη βρύση.

 

 

ΓΕΜΙΣΜΑ ΜΕ ΜΟΥΣΤΟ

 

Γεμίζουμε με μούστο το δοχείο μεταφέροντάς τον σε μπετόνια μικρής χωρητικότητας από πλαστικό κατάλληλο για τρόφιμα.

Ο μούστος πρέπει οπωσδήποτε να είναι θειωμένος και διορθωμένος από Οινολόγο.

Αν ο μούστος είναι φρέσκος και δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η ζύμωση, αφήνουμε περιθώριο τουλάχιστον 10-15cm από το χείλος του και το συμπληρώνουμε μόλις αυτή κοπάσει.

Αν είναι σε προχωρημένο στάδιο ζύμωσης το γεμίζουμε μέχρι επάνω.

Τοποθετούμε κατόπιν το εξωτερικό καπάκι στη θέση του.

 Ανακατεύουμε μία φορά κάθε δύο ημέρες προς το τέλος της ζύμωσης. Το εξωτερικό καπάκι τοποθετείται αμέσως μετά κανονικά στη θέση του. Τηρούμε σχολαστική καθαριότητα στα σημεία που πέφτουν σταγόνες μούστου και στην ράβδο με την οποία ανακατεύουμε. 

Μόλις καταλάβουμε ότι σταμάτησε η ζύμωση δοκιμάζουμε το κρασί. Αν γλυκίζει ελαφρά περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμη. Αν είναι ξηρό γεμίζουμε ένα καθαρό και στεγνό μπουκάλι και το πηγαίνουμε στον Οινολόγο.

Σημείωση: Συχνά αμφιβάλλουμε για το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης και περιμένουμε μερικές μέρες ακόμη. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να τοποθετούμε και τον πλωτήρα,(χωρίς βέβαια να βάλουμε το παραφινέλαιο), προς αποφυγή οξειδώσεων.

 

ΑΠΟΛΑΣΠΩΣΗ / ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ

 

Αφού πιστοποιηθεί το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης από εμάς ή τον Οινολόγο γίνεται απολάσπωση. Ανοίγοντας τη βρύση μεταγγίζουμε το κρασί (ας είναι ακόμη θολό) στα πλαστικά δοχεία μεταφοράς. Χύνουμε την λάσπη και πλένουμε καλά το δοχείο μας. Ξαναρίχνουμε μέσα το κρασί και προσθέτουμε τα Οινολογικά υλικά. Δεν απογεμίζουμε το δοχείο παρά μόνο αν έχουμε απόλυτα υγιές και εντελώς ζυμωμένο κρασί ίδιας ποιότητας και εσοδείας με το δικό μας.

Κατόπιν τοποθετούμε τον πλωτήρα στην επιφάνεια του κρασιού ο οποίος καλύπτει πολύ μεγάλο ποσοστό της. Στην ελεύθερη επιφάνεια του κρασιού (ανάμεσα στον πλωτήρα και την κάθετη κυλινδρική επιφάνεια του δοχείου) βάζουμε γύρω-γύρω 0,5 Lt καθαρό παραφινέλαιο. Έτσι εκμηδενίζεται σχεδόν η επαφή του κρασιού με τον αέρα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που θα το καταναλώνουμε.

Προσέχουμε να μην παραμείνει καθόλου κρασί (αν υπάρχουν σταγόνες τις σκουπίζουμε) στο επάνω μέρος του πλωτήρα και στα γύρω τοιχώματα του δοχείου. Από πάνω κλείνουμε κανονικά με το εξωτερικό καπάκι και το τσέρκι του (αν υπάρχει).

Κατά διαστήματα ελέγχουμε εάν ο πλωτήρας βρίσκεται στη θέση του.

 

*Ανοξείδωτα δοχεία με πλωτήρα αέρος μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλά παρουσιάζουν πρακτικές δυσκολίες και πιθανότητα αλλοίωσης του κρασιού.

*Ανοξείδωτα δοχεία με στενότερο βιδωτό καπάκι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο αν παραμένουν συνεχώς γεμάτα μέχρι τη μέρα της εμφιάλωσης. 

                                                      

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

 
Banner
Banner
Banner